Camino Cahier 2: Cinema Camino

“Op zondag 5 november 2017 organiseerde het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en de Camino Academie voor het eerst een landelijk filmfestival in filmtheater ’t Hoogt in de binnenstad van Utrecht. Dit historische pand stond de hele dag in het teken van films over de camino en het pelgrimeren. Tijdens Cinema Camino waren in de drie zalen van filmtheater ‘t Hoogt in Utrecht diverse pelgrimsfilms te zien.

Het festival wilde de diversiteit van pelgrimsfilms laten zien met de vertoning van verschillende soorten films:  speelfilms, documentaires en animatiefilms: van drama tot komedie, van poëzie tot surrealisme en horror, en van persoonlijke tot historische en spirituele verhalen. Grote titels en kleinere producties, speelfilms, documentaires en animatiefilms. Om de films beter te kunnen duiden nodigde de Camino Academie wetenschappers en experts uit verschillende disciplines uit om de films in te leiden. De dag werd afgesloten met de speciale première van Caminho da Fé: een ‘wandelroadmovie’ met de doldrieste avonturen van Tosca Niterink en Anita Janssen op een pelgrimstocht door Brazilië. Het festival werd verder feestelijk aangekleed met een tapasmenu met Spaanse wijnen en met korte pauzeoptredens van het pelgrimskoor El Orfeón Jacobeo.”

In dit tweede Camino Cahier zijn inleidingen bij pelgrimsfilms gebundeld die tijdens het filmfestival werden gepresenteerd.

Referentie: S. van der Beek & P. Post  (eds.) Camino Cahier 2: Cinema Camino (Camino Academie, Utrecht 2018) ISBN 978-90-827083-1-8

Camino Cahier 2 – Cinema Camino

[PDF volledig boek]

Inhoudsopgave [PDF]

 1.  “Inleiding”
  Suzanne van der Beek, Jasper Koedam & Bart Simmelink [PDF]
 2. “Wat beweegt de moderne pelgrim?”
  Paul Post [PDF
 3. “Asbestemming in The Way”
  Janieke Bruin-Mollenhorst [PDF
 4. “Het mysterie van de ongerijmdheden”
  Gijs Mulder [PDF
 5. ” Nooteboom als reisschrijver ”
  Tom van Nuenen [PDF