2014: ‘Pelgrims Verhalen’

Expertmeeting ‘PELGRIMS VERHALEN’

De eerste succesvolle Camino Academie expertmeeting werd georganiseerd op 11 december 2014. De bijeenkomst droeg de titel Pelgrims Verhalen en vond plaats in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Op dezelfde dag werd officieel de Camino Academie als platform gelanceerd. Hieronder twee links naar externe reviews van de bijeenkomst ´Pelgrims Verhalen: https://www.santiago.nl/nieuws/de-camino-academie-los
http://www.raadvankerken.nl/pagina/3179/pelgrimage:_camino_academie

Expertmeeting 10dec Andre Brouwer  Expertmeeting 10dec Andre Brouwer3


Thema:

De expertmeeting spitst zich toe op de verhalen van pelgrims over hun tocht. Die verslagen vormen niet alleen een interessant literair genre, ze zijn ook een unieke toegang tot het fenomeen pelgrimage en de motieven en ervaringen van pelgrims door de eeuwen heen. Tijdens deze bijeenkomst verkennen zowel pelgrims (praktijkexperts) als wetenschappers de bonte verscheidenheid van verhalen. Bij nader toezien blijken de verslagen namelijk minder eenvormig en eenduidig dan op het eerste gezicht lijkt. Die diversiteit geldt zowel de vorm als de functie van het reisverhaal. Het verhaal kan bedoeld zijn als praktische gids voor andere pelgrims, maar ook als basis voor een geestelijke of mentale pelgrimage. Het kan een reproductie zijn van persoonlijke ervaringen of een zelfpresentatie van de pelgrim. En niet te vergeten bepaalde elementen van propaganda. Een pelgrimsverslag is een persoonlijk dagboek of een zorgvuldig uitgegeven redactionele publicatie. Het accent kan liggen op het woord of op beeld. Het kan de vorm hebben van een documentaire of van een serie blogs. Het kan ook de basis zijn voor een heuse cyberpelgrimage.

Van Finisterre tot Mekka & van oud manuscript tot twitter
Classicus Vincent Hunink (RU) vertelt over zijn vertaling van Egeria, een bijzonder reisverslag van een Romeinse dame uit de 4e eeuw. Gert Jan de Hoon (Voyage Beyond) is daarentegen een hedendaagse storyteller pelgrim en caminocoach. Hanneke van Asperen (RU/TiU) bespreekt haar onderzoek naar middeleeuwse pelgrimsverslagen en Luit Mols (museumconservator) geeft een inkijkje in de Hadj-beleving van moslims.

Voorts komen publicist, historicus en docent journalistiek Chris van der Heijden (Monnik zonder God, 1988) en social media pelgrim Wijnand Boon (Twalk with me) aan het woord. Welke invloed hebben de moderne media op onze pelgrimagebeleving? Hoogleraar Europese etnologie Peter Jan Margry spreekt over Finisterre en promovenda Suzanne van der Beek doet verslag van haar lopende onderzoek naar het profiel van The Modern Pilgrim en cyberpelgrimage. Paul Post, hoogleraar Ritual Studies (TiU), is dagvoorzitter en samen met Danielle Lokin (vice voorzitter van het Genootschap) staan zij garant voor een boeiend en afwisselend programma, met volop ruimte voor interactie.