ILFU-Literatuurfestival
Looptijd, over pelgrims en andere wandelaars
In Utrecht vond van 23 september t/m 8 oktober 2022 het 14 dagen durende International Literature Festival Utrecht (ILFU) plaats. In samenwerking tussen de organisatie van het ILFU en de Camino Academie werd op zondag 25 september ‘s-middags een programmadeel verzorgt waarin (de filosofie achter) het (langeafstands)wandelen en de pelgrimage centraal stond.
Een middag vol wandel-literatuur, met en voor wandelaars, natuurliefhebbers, pelgrims en mijmeraars. Waarin Henk Schiffmacher, Midas Dekkers, Dorthe Nors, Bente van de Wouw, Jeroen Theunissen en Marjoleine de Vos vertelden over hun onbedwingbare wandeldrift.
Henk Schiffmacher is een van ’s werelds bekendste tatoeëerders. Maar hij schreef ook het reisverslag De grote Borneo-expeditie, waarvoor hij samen met Red Hot Chili Peppers-zanger Anthony Kiedis in Borneo op zoek ging naar de oorsprong van de tatoeage. Henk en Midas Dekkers, Neerlands bekendste bioloog en schrijver, vertellen over de iconische Camino naar Santiago de Compostella die Henk in zijn geheel en Midas gedeeltelijk liep. In het tv-programma De Wandeling vertelde Dekkers: ‘Het leuke van wandelen en een bedevaart is de onthechting. Als ik wil nadenken om een boek te schrijven, blijkt dat dat vervelende lichaam van mij me tegenwerkt. Dan moet mijn lichaam naar de wc of het heeft honger. Als ik mijn lichaam een eenvoudige opdracht geef, zoals lopen, heb ik van het lichaam geen last meer. En dan hebben mijn hersenen de handen vrij om na te denken.’
De Deense schrijfster Dorthe Nors brengt in haar nieuwste boek Langs de kustlijn (2022) een ode aan de Deense westkust. In deze veertien essays neemt Nors de lezer mee op reis van het noordelijkste puntje van Jutland in Denemarken tot aan Huisduinen in Nederland en komen haar twee liefdes ‘paden’ en ‘literatuur’ samen.
Voor Bente van de Wouw had de wandeltocht naar Santiago de Compostela iets therapeutisch. In haar eerste boek Onderweg (2022) vertelt ze openhartig over de zware burn-out waar zij mee te maken kreeg, en hoe ze zich door het trotseren van de wandelroute weer bij elkaar wist te rapen. Jeroen Theunissen liep de andere kant op, van Zuidwest-Ierland helemaal naar de Bosporus in Turkije, en deed daar verslag van in zijn boek Ik=Cartograaf (2022) waarin hij terloops reflecteert op het Europa van het heden en uit het verleden, en probeert zo grip te krijgen op onze snel veranderende wereld. Daarnaast heeft ook Marjoleine de Vos, fervent wandelaar en auteur van het wandelessay Je keek te ver (2020) een bijdrage geleverd.
Gespreksleiders waren Roos van Rijswijk, Lotte Jensen en Sander de Kramer.
Naast deze gesprekken met schrijvers is er muziek en de bekendmaking door Hans Goeman, namens het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, van een prijsvraag voor pelgrimsverhalen over de camino.
Het hele programma met meer informatie over de sprekers vindt u via https://ilfu.com/agenda/looptijd-over-pelgrims-en-andere-wandelaars