2020: Publieksdag amateurfilms

Amateurfilms over pelgrimage
Begin 2019 plaatste de Camino Academie een oproep om in contact te komen met pelgrims die hun camino of een andere pelgrimstocht op film hadden vastgelegd. Hierop ontvingen wij veel reacties én films. Met veel enthousiasme en plezier hebben de leden van de organiserende werkgroep de films bekeken en daaruit een selectie gemaakt van zes films/filmdelen. Het zijn zeer diverse films over verschillende tochten en over verschillende aspecten van het pelgrimeren. De Camino Academie organiseerde op vrijdag 7 februari 2020 in het Auditorium van Museum Catharijneconvent in Utrecht een publieksdag over amateurfilms, waar deze zes films te zien waren en waarbij de diverse makers aanwezig waren om over hun film in discussie te gaan. Voor een verslag van de dag: zie het artikel ‘Films voor thuis vinden publiek‘ van Jasper Koedam uit de Jacobsstaf-125.

De films en hun makers
De films die vertoond en besproken werden zijn:
• Martin de Fluiter: Jan van de Wetering en Martin de Fluiter lopen de Via de la Plata van Cáceres naar Salamanca. Jan en Martin bewandelen al heel wat jaren pelgrimsroutes. Zij doen verslag van hun ervaringen in woord en beeld. Jan maakt foto’s, verhalen en tekeningen en Martin maakt de films.
• Leo Baeten: De albergue, 2016. Een dag in Roncesvalles, een pleisterplaats op de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela
• Jan Jochems: Digitaal dagboek Camino Frances, 2015. Hij heeft tijdens zijn tocht, foto’s en filmpjes gemaakt met zijn Iphone, en deze samengevoegd in een film van bijna 1 uur. Voor de publieksdag is deze ingekort tot 28 minuten (het laatste deel van de film).
• Wim van Velzel: Op zoek naar de bronnen. Een verslag van zijn fietstocht langs de Overijsselse Vecht. “Ik ben op zoek gegaan naar de bronnen van deze bijzondere rivier, maar vooral ook naar mijn eigen bronnen. Ik wilde graag ontdekken wat spiritueel voor mij nog echt belangrijk is. Degenen die belangstelling hebben voor de film en in contact willen komen met Wim van Velzel, kunnen dat via het contactformulier aan de Camino Academie doorgeven.
• Rian van den Boom: Johans Tocht. ‘Mijn vader vertrekt in 2004 lopend vanuit Linden naar Santiago de Compostela. Ik maak een documentaire van momenten uit zijn tocht, de betekenis voor hem, maar ook voor mijn moeder die thuis achterblijft. Een film die vooral ook het verhaal vertelt over het contact tussen mijn ouders. Het was mijn eerste documentaire, inmiddels ben ik documentairemaakster geworden, onder andere voor de NTR en NCRV.’
• Hans Nijsen & An Gelderland: De ‘reis’ naar Santiago de Compostela. Zij begonnen in 2006 in Amsterdam. Over de jaren gespreid liepen zij delen van het traject. De film is in 2018 geschoten op het traject Logroño – Santiago de Compostela – Muxía. De film is thematisch opgebouwd (symbolen, wegen, ontmoetingen, cultuur, etc).

Dagvoorzitter
De presentatie van de dag was in handen van Jef Caelen. Hij is een non-professional cineast, die sinds 1973 meer dan 200 films heeft gemaakt, waaronder 55 speelfilms. Dat gebeurt zeker niet onverdienstelijk, getuige de vele onderscheidingen op nationaal en int ernationaal niveau. Jef vertegenwoordigde Nederland in de jaren 2006 t/m 2018 acht keer op het Unica, het wereldfilmfestival voor amateurs, met zeven speelfilms, waarvan er twee met zilver en drie met brons bekroond werden. Jef is voorzitter van CineLOVA, de koepelorganisatie voor Limburgse niet-professionele filmers. Op zaterdag 18 januari 2020 is aan hem de Henny Hogenbijl Prijs voor Amateurfilm 2019 uitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt aan personen of instanties die zich verdienstelijk maken op het gebied van amateurfilm.