Welkom

Welkom op de website van de Camino Academie. De Camino Academie is een platform waar wetenschap en pelgrims elkaar vinden in gedeelde academische interesse rondom het fenomeen pelgrimage. De Camino Academie bevordert en structureert die ontmoeting. Hieronder vindt u informatie over de lopende activiteiten van de Camino Academie.

Optreden Raynor Winn in Nederland.

Zowel in de Ultreia als in de Jacobsstaf is recent al aandacht besteed aan het boek ‘Het zoutpad’ van Raynor Winn. Op 26 september neemt zij deel aan het International Literature Festival Utrecht (ILFU). Voor belangstellenden hieronder meer informatie over haar deelname en over het festival.

ILFU Book Talk met de Britse schrijfster Raynor Winn
Zaterdag 26 september, 16.00 – 17.30 uur
TivoliVredenburg (zaal Hertz). Entree: € 17,50. 

Raynor Winn gaat deze middag in gesprek over het onverwacht grote succes van haar debuut Het Zoutpad en over haar nieuwste boek De Wilde Stilte. In Het zoutpadbeschrijft ze hoe zij en haar man dakloos worden en haar man ongeneeslijk ziek blijkt te zijn. Daarop besluiten ze het South West Coast Path te gaan lopen, een tocht van meer dan duizend kilometer. Het verhaal over verlies en veerkracht raakte een een gevoelige snaar bij veel lezers. En nu is er de opvolger De Wilde Stilte, pas verschenen en nu al lovende recensies. Hierin beschrijft ze hoe het haar en haar man Moth verder is vergaan en hoe ze een nieuwe kans krijgen op een oude boerderij in Cornwall. Binnenkort wordt bekendgemaakt wie haar zal interviewen. Wil je meer informatie? Klik dan hier: https://www.ilfu.com/evenement/ilfu-book-talk-raynor-winn/

De wilde stilte van Raynor Winn overtreft debuut. Laatbloeier Raynor Winn toont in haar tweede boek nog meer dan in Het zoutpad dat ze een schitterend schrijver is.’ (Trouw)

De Book Talk met Raynor Winn is onderdeel van het ILFU International Literature Festival Utrecht waar ook andere internationale schrijvers zullen aantreden op het podium en online. Het ILFU vindt plaats van 25 september t/m 3 oktober.

Dit evenement vindt plaats in de zaal Hertz in TivoliVredenburg in Utrecht. TivoliVredenburg en het festival volgen bij alle evenementen de richtlijnen en adviezen van de overheid en het RIVM. Zie: https://www.ilfu.com/tickets-en-veiligheid/ voor meer informatie over de maatregelen die worden genomen en over reizen naar TivoliVredenburg.

Artikel Bart Hetebrij over veteranenterugkeerreizen en pelgrimages

In 2019 heeft de Camino Academie aandacht besteed aan de therapeutische en helende werking van pelgrimages (zie https://www.caminoacademie.nl/agenda/). Bart Hetebrij, voormalig humanistisch raadsman bij Defensie, heeft recent een artikel geschreven over zijn ervaringen met een terugkeerreis van Dutchbat-veteranen naar Srebrenica en die reis geplaatst in de traditie van andere ‘pelgrimages’. Voor het artikel, zie https://carre.nederlandseofficierenvereniging.nl/nr-5-2020/pelgrimage/

Cinema Camino afgelast

Het filmfestival ‘Cinema Camino’ dat voor zondag 17 mei gepland stond is afgelast in verband met de coronamaatregelen. Het festival wordt een jaar verschoven en zal nu op zondag 25 april 2021 plaatsvinden (datum onder voorbehoud). Via deze website en via de kanalen van het Nederlands Genootschap van St. Jacob (Jacobsstaf, Ultreia) zult u later verder over het festival daarover geïnformeerd worden. 

Publieksdag amateurfilms over pelgrimage

De Camino Academie organiseerde op vrijdag 7 februari 2020 in het Auditorium van Museum Catharijneconvent in Utrecht een publieksdag over amateurfilms over pelgrimage, waar een zestal films te zien was en waarbij de diverse makers aanwezig waren om over hun film in discussie te gaan. Voor een verslag van deze dag en voor meer informatie over vertoonde films en hun makers, zie hier.

Publicaties

Voor geïnteresseerden staan op de website van de Camino Academie verschillende publicaties. De afgelopen jaren heeft de Camino Academie naar aanleiding van haar activiteiten een serie Camino Cahiers uitgebracht. Inmiddels zijn 4 Cahiers verschenen die van de website te downloaden zijn, t.w. ‘Onderweg met een missie’, ‘Cinema Camino’, ‘Nieuwe pelgrims’ en ‘Relieken: de actualiteit van krachtvoorwerpen’. Zie hier. Op de website staan tevens een aantal scripties die verschenen zijn over pelgrimage. Zie hier.

Verzendlijst Camino Academie

Wilt u op de verzendlijst van de berichtendienst van de Camino Academie geplaatst worden, stuur dan een bericht met uw mailadres naar caminoacademie@gmail.com.