Welkom

Welkom op de website van de Camino Academie. De Camino Academie is een platform waar wetenschap en pelgrims elkaar vinden in gedeelde academische interesse rondom het fenomeen pelgrimage. De Camino Academie bevordert en structureert die ontmoeting. Hieronder vindt u informatie over de lopende activiteiten van de Camino Academie.

Amateurfilms over pelgrimage

Begin dit jaar plaatste de Camino Academie een oproep om in contact te komen met pelgrims die hun camino of een andere pelgrimstocht op film hadden vastgelegd. Hierop ontvingen wij veel reacties én films. Met veel enthousiasme en plezier hebben de leden van de organiserende werkgroep de films bekeken en daaruit een selectie gemaakt van zes films/filmdelen. Het zijn zeer diverse films over verschillende tochten en over verschillende aspecten van het pelgrimeren. De Camino Academie organiseert op vrijdag 7 februari 2020 een publieksdag over amateurfilms, waar deze zes films te zien zijn en waarbij de diverse makers aanwezig zullen zijn om hun film in te leiden en erover in discussie te gaan. De presentatie van de dag is in handen van Jef Caelen, amateurfilmer en voorzitter van CineLOVA, de koepelorganisatie voor Limburgse niet-professionele filmers. De dag vindt plaats in het Auditorium van Museum Catharijneconvent in Utrecht en de toegangsprijs bedraagt € 25,- euro (inclusief koffie/thee, lunch en borrel na afloop). Meer informatie over het programma en over de wijze van aanmelden vindt u hier.

Cinema Camino: tweede editie

Het daverende succes van het Cinema Camino-filmfestival in november 2017 in Utrecht was al snel reden om na te denken over een tweede editie. Zondag 17 mei 2020 (reserveer alvast de datum!!) is het zover, dan staat filmtheater Louis Hartlooper Complex in Utrecht de hele dag bol van nationale en internationale pelgrimsfilms. In drie zalen en in negen filmblokken zullen merendeels recente documentaires en speelfilms over diverse pelgrimstochten te zien zijn. De films zullen worden ingeleid door diverse sprekers. In maart volgt meer informatie over de te vertonen films, o.a. via deze website, via de Jacobsstaf, en via Ultreia.

Camino Cahier 4: De actualiteit van krachtvoorwerpen

In samenwerking met Museum Catharijneconvent organiseerde de Camino Academie op 23 november 2018 een expertmeeting met als onderwerp ‘Relieken: de actualiteit van krachtvoorwerpen’. Deze expertmeeting sloot aan op de grote tentoonstelling over Relieken die van 12 oktober 2018 tot en met 3 februari 2019 in Museum Catharijneconvent te zien was. In de expertmeeting verkenden we de actualiteit van relieken als krachtvoorwerpen, in het bijzonder binnen niet-institutioneel-religieuze omgevingen. In het vierde Camino Cahier is alle informatie over de dag gebundeld. De bundel is gratis te lezen op deze website. Eerder verschenen ook Camino Cahier 1: Onderweg met een missie (2017), Camino Cahier 2: Cinema Camino (2018) en Camino Cahier 3: Nieuwe pelgrims (2019). Voor alle verschenen Camino Cahiers, zie hier