Expertmeeting ‘Gastvrijheid: ideaal en werkelijkheid’

10 dec 2015

  • Locatie: Auditorium, Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
  • Tijd: 10.45 - 15.45 uur. Welkom vanaf 10:00 uur, borrel na afloop tot 17:00 uur
  • Deelname €20,- Studenten €15,- (beiden inclusief lunch)
  • Doelgroep: alle geïnteresseerden
  • Max. # deelnemers: 100
  • Inschrijven? Per mail l.cramwinckel@uvt.nl

UPDATE 6 dec 2015: Er zijn nog maar 6 plaatsen beschikbaar. Laatste kans op aanmelding!

Inleiding

Gastvrijheid ontvangen is een kernelement in de beleving van het pelgrimeren. Het is een hoofdzorg voor de pelgrim om na een lange en slopende dagtocht een geschikt onderkomen te vinden voor de nacht. Zodoende is er sinds de vroegchristelijke tijd tot nu een hele infrastructuur van gastverblijven ontstaan langs pelgrimswegen. Gastvrijheid (´de vreemdelingen herbergen´) is van oudsher verstaan als zowel een monastieke als particuliere deugd, gastvrijheid als een heilige verplichting. Maar hoe ontwikkelt het begrip en de praktijk van gastvrijheid zich in wisselende historische, culturele en ritueel-religieuze contexten?

Deze en andere vragen wil de Camino Academie op donderdag 10 december verkennen. Hoe verhoudt de gastvrijheid zich met zakelijkheid en commercieel toerisme in een geglobaliseerde samenleving? Pelgrimswegen worden drukker. Komt het ideaal van gastvrijheid ook onder druk te staan?

Ultreia-afbeelding-okt2015-2

Boeiende sprekers

Het belooft een inspirerende dag te worden met uiteenlopende visies en presentaties. Thomas Quartier (doceert religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en liturgische en monastieke spiritualiteit aan de Katholieke Universiteit Leuven)  gaat in op de monastieke gastvrijheid traditie tot en met hedendaagse ontwikkelingen. Ruud Welten (Bijz. hoogleraar Erasmus Universiteit, filosoof aan Tilburg University en lector ethiek bij kenniscentrum Hospitality Hogeschool Saxion) spreekt over Derrida´s kritische denken in relatie tot toerisme en gastvrijheid. Hermine Pool (conservator Bijbels Museum) laat aan de hand van prenten zien hoe het thema tot de verbeelding spreekt in zowel kunsthistorisch als bijbels perspectief en hoogleraar culturele antropologie Wouter Van Beek (Tilburg University) neemt ons mee naar de gastvrijheid van de Afrikaanse cultuur. Jef van der Aa (Tilburg University) becommentarieert gastvrijheid in het kader van de actuele vluchtelingenproblematiek.

Paul Post, hoogleraar Ritual Studies Tilburg University, is de dagvoorzitter en samen met nog andere sprekers staat hij garant voor een boeiend en afwisselend programma. Zo komt hospitalero Huberta Wiertsema van herberg L´Esprit du ChemiN aan het woord als Camino praktijkdeskundige en pastoor Jan van der Steen (OKKN Dordrecht) vertolkt op beeldende wijze het pelgrimsperspectief. Het programma biedt volop ruimte voor inbreng en interactie met deelnemers.

Voor wie, wanneer en waar?

De expertmeeting is bedoeld voor iedereen met belangstelling in de betekenis en beleving van pelgrimeren in onze contemporaine samenleving. De expertmeeting vindt plaats op donderdag 10 december 2015 in het auditorium van Museum Catharijneconvent te Utrecht. Het programma begint om 10:45 en duurt tot 15:45 uur. Deuren gaan open om 10.00uur. Na afloop van de presentaties is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een hapje en een drankje.

Kosten

De deelnamebijdrage is €20,- p.p. inclusief lunch en kan op de dag zelf (contant) worden voldaan. Studenten krijgen €5,- korting.

Aanmelding

Aanmelden doet u via L.Cramwinckel@uvt.nl o.v.v. Expertmeeting 10dec2015 + uw voor- en achternaam, adres en functie (pelgrim, professional, onderzoeker of student).

Omdat het aantal plaatsen beperkt is, kan de Camino Academie alleen geregistreerde deelnemers toelaten. Schroom niet, schrijf in!

Voor meer inlichtingen: mail projectcoördinator Laura Cramwinckel, l.cramwinckel@uvt.nl.

Mogelijk gemaakt door:

 

Logo Santiago Secretaris      Uni tilburg2     logo museum catharijneconvent