Expertmeeting 2016 (programma)

Expertmeeting ‘Onderweg met een missie’

Locatie: Janskerk, Janskerkhof, Utrecht

  • Datum: 24 november 2016
  • Tijd: 13.00 uur – 16.45 uur. Welkom vanaf 12.30 uur, borrel na afloop tot 17.30 uur
  • Deelname: € 10, studenten € 7,50 (beide incl. borrel na afloop)
  • Doelgroep: alle geïnteresseerden
  • Inschrijven? Per mail caminoacademie@gmail.com

Het thema

Rituelen maar ook breder sport- en ontspanningsactiviteiten worden meer en meer verbonden met een doel of een missie. Sportactiviteiten als wandeltochten, fietstochten, marathons worden sponsorlopen voor allerlei goede doelen. Ook individuele tochten en pelgrimages worden meer en meer verbonden met een doel en met het inzamelen van geld daarvoor. Vooral ziekten lijken hier in beeld te komen, maar ook derde wereld projecten. Het genereren van aandacht voor het doel maakt vast onderdeel hiervan uit. Ook de Camino staat nu vaker in het teken van lopen of fietsen met een missie. Wat is er in het spel? Wat zijn de achtergronden? Is het misschien vooral een typisch Nederlandse trend? Waarom komt het op? Is het wel zo nieuw? Wat moeten we er van vinden?

Sprekers uit wetenschap en praktijk

De expert meeting is een publieksbijeenkomst en biedt een gevarieerd programma met sprekers uit zowel academia als praktijk. Vanuit de wetenschap (Tilburg University) nemen Paul Post (hoogleraar Ritual Studies), Martine Prange (hoogleraar Filosofie van Mens, Cultuur en Samenleving) en Wouter van Beek (hoogleraar Antropologie van de Religie) ons mee in dit thema. Wat is er hier letterlijk in het spel? Aan de orde komen doelen en missies, pelgrimage en sport, individuen en groepen. Vanuit de praktijk nemen Erica Visman, Jan Kloosterman, Arnoud Krever en Gied ten Berge ons mee in hun ervaringen onderweg naar Rome, Santiago de Compostela en het Heilige Land. Aan de orde komen hier sponsors, goede doelen, plaatsvervangend lopen en geëngageerde pelgrimage.

De dag wordt afgesloten met een paneldiscussie onder leiding van de dagvoorzitter Maarten Hoek (bestuurslid Nederlands Genootschap van Sint Jacob).

Voor wie, wanneer en waar?

De expert meeting is bedoeld voor iedereen met belangstelling in de betekenis en beleving van pelgrimeren in onze contemporaine samenleving. De expert meeting vindt plaats op donderdag 24 november 2016 in de Janskerk te Utrecht. Het programma begint om 13.00 uur en duurt tot 16.45 uur. Deuren gaan open om 12.30 uur. Na afloop van de presentaties is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een hapje en een drankje.

Kosten

De deelnamebijdrage is € 10,- p.p. inclusief borrel na afloop en kan op de dag zelf (contant) worden voldaan. Studenten betalen € 7,50.

Aanmelding

Aanmelden doet u via caminoacademie@gmail.com o.v.v. Expertmeeting 24november2016 + uw voor- en achternaam, adres en functie (pelgrim, professional, onderzoeker of student). Voor meer inlichtingen: mail uw vraag naar Bart Simmelink, secretaris/coördinator Camino Academie (caminoacademie@gmail.com).