Cinema Camino, tweede editie, zondag 24 april 2022 in Utrecht
Na twee keer noodgedwongen uitstel ging het filmfestival Cinema Camino op 24 april a.s. eindelijk door. Het festival was een vervolg op het succesvolle festival in 2017. In het Louis Hartlooper Complex in Utrecht werd die dag een diversiteit aan pelgrimsfilms vertoond. In drie zalen en in acht filmblokken waren merendeels recente documentaires en speelfilms over diverse pelgrimstochten en verschillende vormen van pelgrimeren te zien. De films werden ingeleid door filmmakers, wetenschappers en experts uit verschillende disciplines. Cinema Camino is een initiatief van de Camino Academie en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, in samenwerking met het Louis Hartlooper Complex.
Programma:
Hieronder vindt u het volledige programma van de dag, met informatie over de films en over de sprekers die de films hebben ingeleid.
Zaal 1, 10.30-12.26 uur, Maria’s Way, The camino voyage (gecombineerd in één blok)
Maria’s Way (Anne Milne, 15 min, VS, Engels ondertiteld)
Het enige doel in het leven van een pittige oude vrouw lijkt het opzetten van een geïsoleerde stand langs de historische pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Een ogenschijnlijk banale dagelijkse taak ontwikkelt zich in een grappige en charmante observatie van het belang van doel, betrokkenheid en traditie.
The camino voyage (Donal O’Ceilleachair, 97 min, 2018, Ierland, Engelstalig, Engels ondertiteld)
Vier pelgrims (een schrijver, twee muzikanten en een kunstenaar) reizen per traditionele, zelfgebouwde boot vanuit Ierland naar Noord-Spanje. Een inspirerende en gevaarlijke 2.500 kilometer lange moderne Keltische Odyssee.
Inleiding (via opname vooraf) door Michael Walsh, bestuurslid van de Camino Society Ireland.
Zaal 3, 10.45-12.17 uur, Ich bin dann mal weg (Julia von Heinz, 92 min, 2015, Duitsland, Duitstalig, Engels ondertiteld)
Verfilming van het gelijknamige boek van de bekende Duitse cabaretier en presentator Hape Kerkeling. Kerkeling liep in 2001 op 36-jarige leeftijd van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela, nadat hij gedwongen werd een sabbatjaar op te nemen vanwege de verwijdering van zijn galblaas en een beginnende doofheid. Het verslag van zijn pelgrimage werd een bestseller in Duitsland en de daaropvolgende jaren liet een flinke toename van het aantal Duitsers zien op de camino.
Vertoning zonder inleider.
Zaal 1, 13.15-15.10 uur, I’ll push you (Chris Karcher, Terry Parish, 100 min, 2017, VS, Engelstalig, Engels ondertiteld)
Voor sommige mensen is de pelgrimage naar Santiago de Compostela vooral een sportieve uitdaging. maar voor de meeste pelgrims is het bovenal een geestelijke reis. Voor de jeugdvrienden Justin Skeesuck en Patrick Gray was de uitdaging extra groot. Justin lijdt aan een progressieve spierziekte (MAMA), waardoor hij zijn armen en benen niet meer kan bewegen. Naast de lichamelijke belasting die een pelgrimage met zich meebrengt, moest Patrick ook zijn vriend in een aangepaste rolstoel voortduwen, wassen, in en uit bed tillen, voeden en aan- en uitkleden.
Inleiding door Ben Noorloos. Ben organiseert en begeleidt wandel- en pelgrimstochten voor diverse groepen en individuen.
Zaal 3, 13.30-15.31 uur, The Path to Nidaros / Phil’s Camino (gecombineerd in één blok):
The Path to Nidaros (Hilse De Groote, 50 min, 2017, België, Engelstalig, Engels ondertiteld)
Elk jaar besluiten duizenden mensen om een pauze te nemen in hun leven om de oude wegen te bewandelen. Een aantal dat steeds meer toeneemt. Om deze moderne ontwikkeling te begrijpen reist de Belgische documentairemaakster Hilse De Groote naar Noorwegen om in de voetstappen van die pelgrims te lopen. Helemaal alleen overwint Hilse de uitdagingen van het pad, om te leren waar het allemaal om gaat. The Path to Nidaros is een persoonlijke reis, die de schoonheid van Noorwegen toont en aan de basiswaarden van het leven raakt.
Inleiding door Hilse de Groote (filmmaker)
Phil’s Camino (Annie O’Neil, 56 min, 2016, VS, Engelstalig, Engels ondertiteld)
Jarenlang droomde Phil ervan de 800 kilometer lange oude pelgrimsroute door Spanje, naar Santiago de Compostela te lopen. Hoewel dit vanwege wekelijkse chemobehandelingen een onhaalbare droom was hield dit hem niet van wandelen af. Door een pad uit te zetten in bos en landschap in zijn eigen achtertuin op Vashon Island in Seattle maakt Phil de camino na. Na elke ronde van 0,88 kilometer tekent Phil zijn vorderingen aan op een kaart van de camino. Gaandeweg ontdekt en ervaart hij de helende kracht van het wandelen.
Zaal 4, 13.45-15.32 uur, Ich bin dann mal weg (Julia von Heinz, 92 min, 2015, Duitsland, Duitstalig, Engels ondertiteld)
Verfilming van het gelijknamige boek van de bekende Duitse cabaretier en presentator Hape Kerkeling. Kerkeling liep in 2001 op 36-jarige leeftijd van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela, nadat hij gedwongen werd een sabbatjaar op te nemen vanwege de verwijdering van zijn galblaas en een beginnende doofheid. Het verslag van zijn pelgrimage werd een bestseller in Duitsland en de daaropvolgende jaren liet een flinke toename van het aantal Duitsers zien op de camino.
Inleiding door Ferry Mingelen (parlementair journalist) over hoe het is om als BN-er de camino te lopen.
Zaal 1, 16.15-18.15 uur, Camino: a feature length selfie (Martin de Vries, 90 min, 2019, Nederland, Nederlandstalig)
Martin de Vries besluit om zonder noemenswaardige voorbereiding de camino te gaan lopen: van Le Puy-en-Velay in Midden-Frankrijk naar Santiago de Compostela, een tocht van 1600 kilometer in bijna zeventig dagen. Tijdens het lopen filmt hij zichzelf, zijn voeten, zijn schaduw, het pad, de velden en de bossen en probeert hij te achterhalen waarom hij dit avontuur is aangegaan.
Inleiding door Martin de Vries (filmmaker).
Zaal 3, 16.00-18.07 uur, The Straight Story (David Lynch, 112 min, 1999, VS, Engelstalig)
Een film die wat verder van het pelgrimeren afligt is The Straight Story van David Lynch. In deze op een ware gebeurtenis gebaseerde roadmovie besluit de 73-jarige Alvin Straight een laatste reis te maken naar zijn zieke broer waarmee hij al jaren in onmin leeft. Hij legt de reis af op een nogal ongewoon vervoermiddel: een gemotoriseerde grasmaaier. Geen pelgrimsfilm in de ware zin des woords, maar wel een sfeervolle en ontroerende film met een duidelijk pelgrimskarakter.
Inleiding door Jasper Koedam (filmliefhebber en filmrecensent voor de Jacobsstaf).
Zaal 4, 16.30-18.21 uur, Strangers on the earth (Tristan Cook, 96 min, 2016, VS, Engelstalig, Engels ondertiteld)
Tijdens zijn pelgrimstocht naar Santiago draagt de Amerikaanse cellist Dane Johansen zijn cello op zijn rug om onderweg in oude kerken Johann Sebastian Bachs zes suites voor onbegeleide cello uit te voeren. Strangers on the Earth onderzoekt de fysieke, mentale en spirituele aspecten van het begrip ‘reis’ en de vitale rol die deze kan spelen als deel van de menselijke ervaring.
Inleiding door Ineke Albers. Zij promoveerde op een studie over lopen in religieuze rituelen en is lid van de stuurgroep van de Camino Academie.