Expertmeeting 2014 (programma)

Expertmeeting ‘Pelgrims Verhalen’

De Camino Academie presenteert op donderdag 11 december a.s. haar eerste expertmeeting. De bijeenkomst draagt de titel Pelgrims Verhalen en vindt plaats in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Zolang er pelgrims zijn verhalen ze van hun tocht. Die verslagen vormen niet alleen een interessant literair genre, ze zijn ook een unieke toegang tot het fenomeen pelgrimage en de motieven en ervaringen van pelgrims door de eeuwen heen. Dit verslag doen van de pelgrimage staat centraal op de expertmeeting Pelgrims Verhalen.

De expertmeeting is bedoeld voor onderzoekers, pelgrims en professionals met belangstelling in de betekenis en beleving van pelgrimeren in onze huidige samenleving. De expertmeeting vindt plaats op donderdag 11 december 2014 in het auditorium van Museum Catharijneconvent te Utrecht. Aanvang is om 10:30 en de bijeenkomst duurt tot 16:00 uur. Na afloop van de presentaties is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een hapje en een drankje.

Camino Academie

Deze studiedag markeert tevens de start van de Camino Academie, een platform waar wetenschap en praktijk elkaar ontmoeten. De Camino Academie is een initiatief van Tilburg University (School of Humanities), het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en beweegt in nauwe samenspraak met andere academische instellingen. Centraal thema in de Academie is pelgrimage en bedevaart in algemene en ruime zin.

Pelgrims Verhalen

Het gaat er vooral om de verscheidenheid van de verslagen en verhalen van pelgrims te verkennen. Bij nader toezien blijken de verslagen namelijk minder eenvormig en eenduidig dan op het eerste gezicht lijkt. Die diversiteit geldt zowel de vorm als de functie van het reisverhaal. Het verhaal kan bedoeld zijn als praktische gids voor andere pelgrims, maar ook als basis voor een geestelijke of mentale pelgrimage. Het kan een reproductie zijn van persoonlijke ervaringen of een zelfpresentatie van de pelgrim. En niet te vergeten bepaalde elementen van propaganda. Een pelgrimsverslag is een persoonlijk dagboek of een zorgvuldig uitgegeven redactionele publicatie. Het accent kan liggen op het woord of op beeld. Het kan de vorm hebben van een documentaire of van een serie blogs. Het kan ook de basis zijn voor een heuse cyberpelgrimage.

Het beloofd een inspirerende dag te worden met uiteenlopende presentaties. Classicist Vincent Hunink (RU) vertelt over zijn vertaling van Egeria, een bijzonder reisverslag van een dame uit de 4e eeuw. Gert Jan de Hoon (Voyage Beyond) is daarentegen een hedendaagse storyteller pelgrim. Hanneke van Asperen (RU/TiU) bespreekt haar onderzoek naar middeleeuwse pelgrimsverslagen en Luit Mols (museumconservator) geeft een inkijkje in de Hadjbeleving van moslims. Voorts komen publicist, historicus en docent journalistiek Chris van der Heijden (Monnik zonder God, 1988) en social media pelgrim Wijnand Boon (Twalk with me) aan het woord. Hoogleraar Europese etnologie Peter Jan Margry spreekt over Finisterre en promovenda Suzanne van der Beek doet verslag van haar lopende onderzoek naar het profiel van The Modern Pilgrim en cyberpelgrimage. Paul Post, hoogleraar Ritual Studies (TiU), is dagvoorzitter en samen met Danielle Lokin (vice voorzitter van het Genootschap) en de sprekers staan zij garant voor een boeiend en afwisselend programma, met volop ruimte voor interactie.

Aanmelden doet u bij Laura Cramwinckel o.v.v. uw naam, adres en functie (onderzoeker, student, pelgrim en/of professional): L.Cramwinckel@tilburguniversity.edu. Ook met vragen kunt u bij haar terecht.

De deelnamebijdrage is € 20,- p.p., inclusief lunch, en kan op de dag zelf (contant) worden voldaan. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, kan de Camino Academie alleen geregistreerde deelnemers toelaten.