2020: Pelgrimage opnieuw uitvinden -de projectresultaten

De resultaten van het project ‘Pelgrimage opnieuw uitvinden’

Hieronder vindt u de resultaten van het project ‘Pelgrimage opnieuw uitvinden’ dat de Camino Academie tussen november 2020 en maart 2021 uitvoert (zie ook de projectinformatie). Als eerste staan hier de resultaten van de startbijeenkomst van 7 november 2020 bestaande uit een introductie op het project door Suzanne van der Beek, een introductie op het onderwerp door Paul Post en een gesprek van Suzanne van der Beek en Cecile Bögels over het Hilligenpad. In de periode tot maart 2021 zal deze pagina regelmatig aangevuld worden met materiaal over andere routes en over de slotbijeenkomst.

Introductie op het project (video)

Introductie op het project door Suzanne van der Beek (lid van de stuurgroep van de Camino Academie). De video met haar inleiding vindt u hier.

Introductie op het onderwerp (video en tekst)

Introductie op het onderwerp door Paul Post (emeritus hoogleraar Universiteit Tilburg en voorzitter van de Camino Academie). De video met zijn voordracht vindt u hier. De tekst van zijn introductie vindt u hier. In verband met copyright zijn de afbeeldingen die bij de (live-) presentatie op 7 november gebruikt werden niet beschikbaar.

Het Hilligenpad, een vijfdaagse bezinningsroute in Overijssel

Cecile Bögels in gesprek met Suzanne van der Beek over het Hilligenpad (video)
Cecile Bögels werkt bij het Landschap Overijssel op het gebied van Marketing & communicatie
Suzanne van der Beek is universitair docent aan de universiteit Tilburg en lid van de Stuurgroep van de Camino Academie. Zij promoveerde in 2018 met “New Pilgrim Stories: Narratives, Identities, Authencity”.

Het Hilligenpad: een vijfdaagse wandeling door het mooie Overijsselse Twente met verhalen over geloof én landschap. Ze zijn nauw met elkaar verbonden. Het landschap is vol met plekken die te maken hebben met geloof en bijgeloof van mensen door de eeuwen heen. Het Hilligenpad voert je langs vijftig van deze plekken. Van prehistorische grafheuvels en middeleeuwse kastelen tot landschapselementen uit het katholieke geloof, zoals Mariakapellen en kloosterpaden. Maar ook langs plekken met verhalen die je misschien nog niet kent, zoals de mythes rond de ‘duivelssteen’ en de ‘hellehond’. Ook relatief nieuwe plekken komen voorbij, zoals een hedendaagse bezinningstuin. De beschrijvingen zijn gebaseerd op feiten, maar vaak ook op legendes en sagen. Want dat is de cultuur van de ‘oale grond’ van Twente die nog steeds leeft, ook nu nog in de 21e eeuw. Of misschien wel juíst nu, omdat veel mensen op zoek zijn naar identiteit en zingeving.

Meer informatie over het Hilligenpad is te vinden op www.landschapoverijssel.nl/hilligenpad, of via de gratis app van Landschap Overijssel: ‘wandelen in Overijssel’

Pelgrimsoord Klooster Wittem

Pater Henk Erinkveld in gesprek met Herman Holtmaat over Pelgrimsoord Klooster Wittem (video)
Henk Erinkveld is rector van het Klooster Wittem (redemptoristen)
Herman Holtmaat is lid van de stuurgroep van de Camino Academie

Klooster Wittem is een van de laatst overgebleven bewoonde kloosters van Nederland. Het is een landelijk bekend pelgrimsoord. Het klooster organiseert regelmatig een zevendaagse wandel-pelgrimstocht over het ‘Peerkepad’ tussen Wittem en het Peerke Dondersheiligdom in Tilburg. Aan de tocht kan via open inschrijving worden deelgenomen. Meestal vindt de tocht plaats onder begeleiding van Henk Erinkveld. Door elke dag aandacht te geven aan een bepaald thema van de ‘zeven werken van barmhartigheid’ geeft men aan de tocht een pelgrimskarakter. Maar het zijn natuurlijk ook ronduit mooie wandelingen door de Geul- en Maasvallei en door prachtige natuurgebieden in Belgisch Limburg en de Brabantse Kempen.
In samenwerking met het Huis voor de Pelgrim en met St. Pelgrimswegen & Voetpaden worden ook andere meerdaagse pelgrimstochten en eendaagse groepstochten in en om het Limburgse heuvelland georganiseerd.

Meer informatie over Pelgrimsoord Klooster Wittem is te vinden op www.kloosterwittem.nl, en over het Peerkepad op www.peerkepad.nl. Informatie over de samenwerkingspartners is te vinden op www.huisvoordepelgrim.nl en www.spvlimburg.nl

Het Jabikspaad

Janneke Schievink en Gerlof Katuin in gesprek met Peter Hesseling over het Jabikspaad (video)
Janneke Schievink en Gerlof Katuin zijn bestuursleden van de Stichting Jabikspaad Fryslân, de stichting die het Jabikspaad onderhoudt.
Peter Hesseling is voorzitter van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en lid van de stuurgroep van de Camino Academie.

Het Jabikspaad (Fries voor Jacobuspad): een wandel- en fietsroute van St.Jacobiparochie (rond 1500 naar de apostel Jacobus genoemd) door Friesland naar Hasselt in Overijssel. De route is ca. 150 km lang en kruist een aantal natuurgebieden. Het kan zowel zelfstandig gelopen worden als gebruikt worden als aanlooproute naar Santiago de Compostela. Het Jabikspaad kent tussen Sint-Jacobiparochie en Irnsum een oost- en een westroute. Langs de route zijn diverse overnachtingsplekken, waaronder een aantal Friese kerken. Van de route is een gids beschikbaar, een gezamenlijke uitgave van Stichting Jabikspaad Fryslân en uitgeverij Bornmeer. De route is ook, ter ondersteuning van beschrijving en kaart, in het veld gemarkeerd.

Meer informatie over het Jabikspaad vindt u op www.jabikspaad.nl/. Een film over pelgrimeren in Friesland (‘Santiago aan het Wad’) vindt u hier.

De Sufi Trail – Drie bronnen pelgrimsroute. 40 dagen Heiloo en Egmond

Sedat Çakır en Iris Bezuijen in gesprek met Paul Post over de Sufi Trail in Heiloo en Egmond (video)
Sedat Çakır en Iris Bezuijen zijn initiatiefnemers van de Sufi Trail. Naast de Sufi Trail hebben zij ook  de Sultanstrail (van Wenen naar Istanbul) ontwikkeld.
Paul Post is emeritus hoogleraar Universiteit Tilburg en voorzitter van de Camino Academie

De Sufi Trail is een officiële route in Turkije van Istanbul naar Konya. In 40 dagen kan deze trail van 801km worden bewandeld. De Sufi Trail in Heiloo en Egmond staat in verbinding met de trail in Turkije.
Deze Drie Bronnen Pelgrimsroute is met zijn locatie en concept uniek in Nederland. Heiloo en Egmond en omgeving zijn ideaal voor pelgrims, het heeft al de pelgrims infrastructuur en is het grootste Maria bedevaartsoord van ons land. Het idee is de wandeling 40 keer te herhalen waardoor er verdieping komt in de route en in jezelf. De tocht leidt langs drie heilige bronnen en verschillende abdijen, met ieder hun eigen verhaal. Het is een afwisselende route die voert door weiland, dorp en bos. Eén keer in de twee maanden organiseert de Stichting Sufi Trail een groepswandeling; daarnaast is de route ook goed individueel te ondernemen. Informatiemateriaal over de route is beschikbaar bij de Stichting.

Voor meer informatie over de Sufi Trail – Drie bronnen pelgrimsroute: zie https://sufitrail.nl/.
Een introductiefilm over deze route vindt u hier (hier)
Aanvullende informatie voor belangstellenden: voor de Sufi Trail van Istanbul naar Konya: zie https://sufitrail.com/. Voor de Sultanstrail, zie: https://www.sultanstrail.net/

Mini-pelgrimages rondom Vessem. Vier dagen wandelen vanuit de pelgrimshoeve Kafarnaüm.

Lidy van Lie Peters in gesprek met Peter Hesseling over de mini-pelgrimages rondom Vessem (video)
Lidy van Lie-Peters is als vrijwilliger werkzaam bij de pelgrimshoeve Kafarnaüm in Vessem en heeft van daaruit, samen met Toine Martens, vier wandelroutes / mini-pelgrimages uitgezet.
Peter Hesseling is voorzitter van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en lid van de stuurgroep van de Camino Academie.

De mini-pelgrimages rond Vessem bestaan uit 4 wandelroutes van 15 tot 25 km door de mooiste stukken natuur in de omgeving: de Rondjes Bosschuur, Middelbeers, Knegsel en Netersel. Individuele wandelaars kunnen 3 of meer nachten van dinsdag t/m zondag op de Pelgrimshoeve verblijven en aan de wandel gaan. Het zijn mini-pelgrimages, omdat men zich 4 dagen kan terugtrekken uit de hectiek van het dagelijks leven op een plek die uitnodigt om tot innerlijke rust te komen.
Er is een boekje beschikbaar waarin de wandelingen beschreven staan en waarin ook veel informatie is opgenomen over de streek waar men doorheen loopt: de natuur en cultuur van het ‘Land van de acht zaligheden’.
Pelgrimshoeve Kafarnaüm is een plek voor oriëntatie, inspiratie en bezinning. Een plek waar je tot innerlijke rust kunt komen. Hier kun je afstand nemen van je dagelijkse leven en ruimte zoeken in jezelf. De Pelgrimshoeve wil mensen die op deze manier onderweg zijn, gastvrij ontvangen en een plezierig verblijf bieden.

Meer informatie over de mini-pelgrimages is hier te vinden. Op dezelfde website is ook meer informatie te vinden over de Pelgrimshoeve Kafarnaüm.