2019: Publieksdag ‘De helende werking van de Camino’

De helende werking van de Camino
Bijzondere groepen op het pelgrimspad
Publieksdag over de uitdaging die de Camino biedt aan bijzondere pelgrims
Vrijdag 29 november 2019, Auditorium Catharijneconvent Utrecht

Velen hebben al eens opgemerkt dat pelgrimeren een helende en tranformerende functie kan hebben. De Camino Academie organiseert op vrijdag 29 november 2019 een publieksdag waarin deze ‘helende werking’ centraal staat. U hoort de verhalen van vier verschillende groepen met een bijzondere achtergrond voor wie de Camino een intense ervaring heeft opgeleverd. Patiënten uit de geestelijke gezondheidszorg, jongeren in de ambulante hulpverlening, wandelaars met een visuele beperking en gehandicapte rolstoelgebruikers. In kleinere of grotere groepen hebben zij allen de Camino afgelegd. Waarom was dat juist voor hen zo’n bijzondere ervaring en welke effecten (positief en negatief) heeft het voor hen gehad?

Sprekers:
• Gert-Jan de Hoon, Séverine Kas.
‘Camino anders bekeken’ organiseerde 5x een tocht van Ponferrada naar Santiago de Compostela voor wandelaars met een visuele beperking. Door uit hun comfortzone te stappen, krijgen ze meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid.
• John van der Sluis, Ben Noorloos
Zij begeleiden jongeren van 18 tot 25 jaar van de jeugdorganisatie TriviumLindenhof (“kansRijke jongeren”) op een tocht van Sarria naar Santiago de Compostela, en nog een laatste etappe van Cée naar Finisterre. Met ervaringsgerichte oefeningen en opdrachten, reflectiemomenten, en coaching en training onderweg staan de deelnemers lopend stil bij hun levensthema’s.
• Peter van der Schaft, Mathilde Knol (GGZ-centraal).
GGZ-centraal organiseerde in 2016 een pelgrimstocht van 29 patiënten en 11 begeleiders van Burgos naar Santiago de Compostela. Dit jaar volgde een nieuwe tocht: een wandel- en een fietsgroep. Het begeleidende team bestond uit verpleegkundigen, bewegingsagogen en geestelijk verzorgers.
• Ben Noorloos, Haske Megens (Stichting VNB)
In oktober j.l. begeleiden zij een groep rolstoelers en mantelzorgers over de Camino. Voor Nederland was het de eerste keer dat zo’n project (onder de naam “I’ll push you, we doen het samen”) georganiseerd werd.
Dagvoorzitter is Suzanne van der Beek (stuurgroep Camino Academie, Tilburg University)

De bijeenkomst vindt plaats in het Auditorium van het Catharijneconvent in Utrecht en duurt van 13.00-17.00 uur. De deuren gaan open om 12.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten. De kosten bedragen € 15,-,- (studenten € 10,-) incl. thee/koffie en borrel na afloop, en kan op de dag zelf (contant) worden voldaan.

Aanmelding
Aanmelden doet u via een mail aan caminoacademie@gmail.com o.v.v. Publieksdag 29 november 2019. Vermeld bij aanmelding uw voor- en achternaam en woonplaats.

N.B.: de publieksdag sluit aan bij het dagprogramma dat de Camino Academie in april j.l. speciaal voor experts uit wetenschap en praktijk organiseerde in samenwerking met de Universiteit van Tilburg. In deze ‘Masterclass’, met de titel ‘Therapeutic Journeys’, stond de helende functie van het pelgrimeren centraal. Het ochtendprogramma werd verzorgd door keynote speaker dr. Heather Warfield, die er speciaal voor over kwam uit Amerika. Zij schetste de stand van zaken in het bestaande onderzoek en bood mogelijkheden voor toekomstig onderzoek. Na de lunch verzorgden verschillende sprekers introducties vanuit hun eigen perspectief op het thema. Voor meer informatie over deze bijeenkomst en het verslag ervan, zie hier.